"Apa trece, pietrele ramin."

*season of asparagus

24. září 2013 v 16:29 | (Katie) |  on theme
Nevím proč, ale vždycky jsem si myslela, že asparagus je nějaká nejspíš hezká a drahá kytička. Ale nikdy mě nenapadlo, že je to něco tak odporně primitivního jako chřest... Téhle nejspíš zelenině se už kolik let vyhýbám obloukem a zatím úspěšně. Ta chuť, ta vůně, ten vzhled... Prostě mě to nějak odrazovalo už od počátku. Ale když jsem se díky tomuto tématu týdne (Chřestová sezóna - květen 2013) nakoukla pod chřestové kořínky, docela mě tahle rostlinka překvapila. I přes její schopnosti a bonusy jí ale jíst nehodlám... Mám se ráda a opravdu nejsem králík ;)




Nehodlám tu biologicky rozebírat, co jsou tyhle pahýlky zač. Spíš se zaměřím na to, co o nich není příliš známo. Jsou používány jako zelenina, ale i jako okrasná rostlina, ať už do pokoje nebo na zahrádku, a dokonce se přidávají i do kytic. Nu a my se blíže zaměříme na ten druh, který se pěstuje pro konzumaci (i když ho většina populace nikdy v životě neuchtnala a ani neochutná).

Faktum č. 1 - dokáže vyrůst za den až o 10 centimetrů!
Nemožné, říkáte si, ale je to tak. Bohužel jeho pohyby nejdou moc dobře spatřit, jelikož se většina z nich děje pod zemí.

Faktum č. 2 - z polí se sklízí jen půlka úrody!
Ano, ano, ano. Z té nezklizené půlky totiž vyroste další úrodička a tak se to točí pořád dokola. Farmáři se ale potkávají s mnohými zlodějí, kteří loupí z jejich polí zbylé chřestíky a páchají tak docela velké škody.

Faktum č. 3 - kdo si počká ten se dočká!
Chřest roste na poli 4 až 5 let! Pole je poté ale schopné plodit chřest až dalších 10 let. Stačí si tedy počkat a pak se jedno desetiletí nechta živit chřestíkem.

Faktum č. 4 - snadná příprava!
Je to neuvěřitelné univerzální surovina. Můžete jí podávat jako hlavní chod nebo jako přílohu k masu. Jíst se dá studený, zapečený nebo vařený. Záleží na vaší chuti a fantazii.

Faktum č. 5 - je zdravý pro tělo!
Lečí ledviny, močový měchýř, játra, žlučník a zahání pálení žáhy. Postará se o srdíčko a krevní oběh, ale i nervíky. A dokonce umí ulevit i od bolesti zad.

Faktum č. 6 - multikulturní!
Prakticky se dá zkombinovat skoro se vším - s rýží, kuskusem, bramborami, kuřetem, vajíčky, ořechy, salátem... Takže otevřete ledničku, popadněte to co máte rádi a kousněte si do chřestu ;)

Faktum č. 7 - do postele s ním!
Častá konzumace zvyšuje chuť na sex. Je užíván jako afrodiziakum už od starověkého Řecka a Říma.

Faktum č. 8 - ahoj dietko!
Se svými 13 kaloriemi na 100 gramů ho můžete při dietě pořádat velké množství. Je navíc plný draslíku, což přispívá k čištění organismu a hubnutí ;)


Když už byla tedy řeč o jeho konzumaci, objevila jsem něco málo receptů, které by se daly pravděpodobně využít. Naleznete je na odkazech viz níže ;)


A tímto si myslím, že o zdravé zelenince bylo napsáno již dost. Stále se držím názoru, že tyhle "výhonky" opravdu jíst nebudu. Stačilo jednou a naposled. Zlatá mrkev ;)

Vaše Katie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 C. C. | Web | 25. září 2013 v 19:01 | Reagovat

Fajn článok :) Dobré fakty!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama